Emergency Number button Zoom Quote Beheer
Wat is een mede-eigendom?

Wat is een mede-eigendom?


Wanneer je een appartement koopt word je niet alleen eigenaar van je eigen woning, maar ook mede-eigenaar van het gebouw waarin die woning zich bevindt. Zo word je lid van een gemeenschap. Samen met alle andere eigenaars in het gebouw vormt dit de vereniging van mede-eigenaars (VME).

Elke eigenaar is in een bepaalde verhouding (de quotiteiten) mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen. Deze verhouding wordt bepaald door de basisakte, opgesteld door de notaris. Alle kosten verbonden aan de gemeenschappelijke delen worden verdeeld onder de verschillende mede-eigenaars op basis van deze verhouding.

Deze verhouding wordt ook gebruikt om te bepalen hoeveel gewicht jouw stem heeft op de algemene vergadering. Dus hoe meer quotiteiten je hebt, hoe zwaarder je stem doorweegt op de algemene vergadering maar hoe meer je ook bijdraagt in de algemene kosten.

In vele aspecten is de VME zoals een bedrijf met verschillende partners. Je hebt een gezamenlijk doel voor ogen en inspraak in de beslissingen die genomen worden, maar je hebt niet de volledige controle.

Leven in mede-eigendom is samenleven met verschillende mensen met verschillende karakters en opvattingen. Om dit vlot te laten verlopen is het essentieel dat jij de opvattingen van je medebewoners respecteert zodat zij ook die van jou respecteren.

< Ga terug naar blog

Vrijblijvende offerte aanvragen?

Doe het nu